Gazdálkodó
Mindennapi gazdaság A világ körülöttünk

Drága mulatság lesz !

JOULi

 

Nem és nem akar a nagypolitika teret engedni, megfelelő támogatást biztosítani alternatív energiaforrásokat használó technológiáknak. Pedig évek óta itt lebeg a fejünk felett a gázcsap elzárásának lehetősége. Most megtörtént, nem tudni, mikor nyitják meg újra?! De nem gáz, hogy nincs gáz, nyugtatnak az okosok, van alternatíva, ott az olaj!

Nem elég, hogy amúgy is szinte megfizethetetlen sokak számára az enyhe időben is magas távhőszámla. (nov. hó, 135 légm³-es lakás 25 000 Ft. Ebből a lakás fűtésének költsége 17 800 Ft.) Mennyi lesz vajon a decemberi? De ez az aggodalmam kezd eltörpülni a januári események tükrében. Ugye itt ez a hideg....! Nem rendkívüli, csak elszoktunk tőle. (Még így is messze elmaradok az évi 43,1GJ évi hőfelhasználástól.) Mivel a Főtáv legalább 30%-al többet mond átlag költségnövekedésként, mint amit nekem az átlaglakásomra ki tud számlázni, én heti 1500 Ft-tal számoltam. Aztán rájöttem, nem úgy van az! Bár a szóvivő úr azt mondta, nem jár többletköltséggel az átállás az olajra, a BE Rt részéről nyilatkozó úriember már arról beszél, ez nekik 50%-os költségnövekedést jelent, és ezt végső soron a fogyasztónak kell megfizetni.

Számoltam:

1l gázolaj fűtőértéke szinte megegyezik 1 m³ gázzal.

1 GJ hő 29,4 m³ gázból, tehát ugyanennyi l gázolajból nyerhető.

Most 4500 Ft-ot fizetek a gázból nyert 1 GJ hulladékhőért. Nem tudom, mennyit fog számlázni a Főtáv 1 GJ gázolajból nyert hulladékhőért. Azt már látom, valóban jóval költségesebb az előállítása. A Gázművek Zrt.-nél ma 127 Ft /m³ (ÁFA-val) a gáz ára.

Tehát mintegy ~ 3750 Ft kiskereskedelmi árú gázból nyert hő díja, mire hozzám ér, 4500 Ft lesz. A benzinkúton ma a sok árcsökkenés ellenére 233-247 Ft között adnak egy liter gázolajat. Mire számítsak? Ha a tényeket nézzük, az én lakásomat fűtik a sokkal drágább olajjal, amit talán a mostaninál jóval magasann áron vett a BE Rt.

Van e szolidaritás, van e közteherviselés, vagy maradunk a puszta tényeknél? Ki fogja kifizetni ezt a többletet? Oda figyel valaki, hogy nem a mi hibánk az előállt helyzet?

Még szerencse, hogy már nem vettem komolyan, amikor tavaly ilyen mondatok hangzottak el:

 

Olcsóbb lehet a távfűtés Budapesten

2008. december 9. kedd 08:09:29

Tízezrekkel lehet olcsóbb a távfűtés jövőre

2008-12-10 13:41

 

Ez még tavaly előtt volt:

 

"Kevésbé izzasztó fűtésszámla" Más képlet alapján fogja kiszámolni a távhődíjat a Főtáv, emiatt leghamarabb januártól olcsóbb lehet Budapesten a szolgáltatás. Hogy mennyivel, azt nem tudni, legfeljebb húsz százalékkal. A fűtés alapdíját fogják csökkenteni …..... „

Tudjuk mi lett belőle!

Szívesen segítek kiszámolni, februártól mennyi legyen az alap- és hődíj !!

4.00 
/ 1 szavazat - [50 hozzászólás]


1 | 2 | 3 | 4
oncogito 2009.01.07. 14:09
Miért kiabálsz?
ralf 2009.01.07. 14:48
Kiabálni nem nagybetűkkel szokás?
oncogito 2009.01.07. 14:54
De, valóban.
Akkor a csupa vastagbetű azt jelenti, hogy minden egyes szavának kivétel nélkül nyomatékot akar adni?
Akkor semmit nem emelt ki szerintem...
PeterCs 2009.01.07. 15:12
Regionális atom-, nap- és szélerőműveket kell építeni, hogy biztonsággal el legyen látva energiával mindenki. A fosszíliák kimerülőben, úgyhogy nicns is más választásunk.
oncogito 2009.01.07. 15:21
Nem láttál még olyat, hogy nálunk, idehaza beruházás hogy zajlik?
Drágább lenne az átállás, mint amit megtakarítanánk és az sem működne...

Viszont az igazság a jelenlegi gázügyben:

"egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, mire is elegendőek a tartalékaink. Egy, neve elhallgatását kérő gázipari szakértő a Portfolio.hu-nak azt mondta: „az országban nagyon kevés ember tudja valójában, hogy mennyi ideig lehetnek elegendőek a tartalékok, de ők is csak elméletben, hiszen sosem volt még példa arra, hogy több napig a tartalékainkból kellett volna élnünk. Teljesen ismeretlen vizeken hajózunk”.

http://index.hu/gazdasag/magyar/gkorl090107/
JOULi 2009.01.07. 15:51
másik igazság:
hatvanhét helyről mondanak pontos számokat, mennyi a tartalék, meddig elég.

ez is igazság:
A gázszállítás leállításának valódi célja Oroszország befolyásának megőrzése a volt szovjet térségben - mondta szerdán Kóka János. Az Országgyűlés Nabucco-bizottságának szabad demokrata elnöke egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy Európa három éve tudja: ha kell, Vlagyimir Putyin beveti az energiafegyvert, de mégsem készült fel erre.
Jól tévedek? Ebben a három évben volt ő valameddig gazdasági miniszter?

még másik igazság:
Ma már világos, hogy miért kellett tározókat építeni - írta internete naplójában a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: "aki csak rövid távra gondol, az nem egyszer árt hazájának, és ami ma népszerű, az holnap önveszélyes lehet".
És ez csak a tározók építésére igaz?

Úgy hallottam, nálunk és Izlandon a legvékonyabb a világon a földkéreg. Ezért van ennyi termálvizünk! Miért nem használjuk a geotermikus energiát?

(azért írtam vastag betűvel, hogy az is el tudja olvasni, aki rózsaszín szemüvegen át nézi a világot)
JOULi 2009.01.07. 17:49
Jön a fekete leves!
Sorra állnak le a cégek

http://www.privatbankar.hu/html/kkv/index.php?kommentar=27620

Most szaladjak bevásárolni?
JOULi 2009.01.07. 18:31
tényleg itt a világvége:
"Mégsem lesz munkanap január 10-e, szombat - így döntött a miniszterelnök kezdeményezésére az Országos Érdekegyeztető Tanács szerdán."
yuma 2009.01.07. 20:16
szerintem kár pánikba esni/kelteni... minden szakértő azt mondja, hogy egy hétnél tovább nem bírja sem Oroszország sem Ukrajna a diplomáciai nyomást.
off: ocognito: volt korábbi vitád a cikk írójával, hogy ilyen kötözkődően szóltál hozzá először? Semmi közöm hozzá egyáltalán, de nekem volt kellemetlen olvasni. Ha volt előzménye az más, de így magában...
keresztes 2009.01.07. 20:40
"(azért írtam vastag betűvel, hogy az is el tudja olvasni, aki rózsaszín szemüvegen át nézi a világot)"... :)))))))))

1.) A távfűtési rendszerünk műszakilag is pazarló, az meg hogy mi mindent terhelnek még a fogyasztóra... JOULi a megmondója. :))
A gazdasági visszaesés és a munkanélküliség csökkentése érdekében nagy lépésekkel neki lehetne állni a korszerűsítésnek! (New deal)

2.) Középtávon szerintem atomenergiával lehet eredményt elérni. Jobb, mint a fosszilis, ami pár évtizeden belül egyébként is kifogy. (Unokáink se fogják látni.)

3.) Szerintem Ukrajna a sáros. Tuti, hogy lopták a gázt. Állami maffia! És ezek akarnak EU tagok lenni? (Egyébként sokkal olcsóbban kapják a gázt, mint mi - és azt se fizetik ki.)

4.) Kíváncsi lennék, kinél hány fok van? Írják, mondják, a Westendben 26 fokról (!!!!) MOST leviszik 20-ra. Egy üzletközpontban, ahol kabátban járkálnak az emberek!!! Megáll az ész...(Egyik hipermarketben nem tudtam karácsonyi ajándékot nézegetni, mert tíz perc után hőgutát kaptam, és kimenekültem.)
Hiába, gazdagok vagyunk...
oncogito 2009.01.07. 21:13
yuma, semmi előzménye nem volt a megjegyzésemnek - pusztán annyi, hogy szemrontó volt olvasni.
És nem értem, miért kell az egész cikket vastag betűvel írni.
Nem látom be, ez a véleményem miért kötözködés.

Egyébként aki rózsaszín szemüveggel van megáldva, az a legfeketébb betűk között is megtalálja azt, amiben bízni lehet.

Egyébként minden nehézség, ez is arra való, hogy megtalálják rá a megoldást és lehetőleg levonva a tanulságokat, mindig jobban menjenek a dolgok.
Nálunk kár, hogy mindenen sopánkodnak és világ végét látják.
Nehézségek mindig voltak és lesznek - meg kellene tanulni összeszorított foggal kimászni belőle és nem másokat okolni.

Lehet a lakosságnak is legalább kétféle fűtési és főzési lehetőséget szép lassan kialakítani.
Ha más is a hibás, a kárvallott mindig az lesz, aki nem tesz ellene...
JOULi 2009.01.07. 22:38
Eszembe sincs se pánikolni, se pánikot kelteni! A feketeleves azok a milliárdok, amik a leállított gyárak miatt vesznek el. A biztosítók már mossák kezeiket, a gázhiány okozta károkat nem térítik.
A világvége meg annak szólt, hogy megértem, a miniszterelnöknek eszébe jutott, nem ez a szombat a legalkalmasabb ledolgozni a múlt pénteket!
Én most már dühös vagyok!

Hőt termelhet a szemétégető

* Belföld
* Forrás: InfoRádió
* ma, 13:36

A rákospalotai szemétégető kapacitásának növeléséről egyeztet a Budapesti Távhőszolgáltatóval a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Miért most jut eszükbe, hogy a szemétégető is adhat hőt? Miért a franciáknak kell fizetnem horribilis összeget a hulladékhőjükért? Az erőművek eladása nem olcsóbbá tette a távfűtést, hanem sokkal drágább lett. A CO2 kvóta értékesítése nem csökkenti a távhő árát. Nem keresnek alternatívát a BE Rt. helyett, tehát nyugodtan diktálhatja az árat!

Nálunk ma már csak 26 fok van. De szombaton, amikor egy lájtos pórszilvesztert tartottunk, csak a jólneveltségem tartott vissza attól, hogy körbekergessem a lakásban az egyik vendéget. A drágámnak sok volt a miáltalunk megszokott 28 fok, és bekapcsolta a légkondit. Leütés helyett megmutattam neki a kilincsre járó hőfokszabályzót, az ablakot.
oncogito 2009.01.07. 23:38
Az jó, ha nem volt szándékodban pánik keltés - csak tudod, ha valaki csak a rosszat tálalja, mákszemnyi kiút nélkül, az azért okozhat pánikot.

A kérdéseidre nem tudom a választ, sőt ha tudnám, akkor sem tehetnék semmit.
Meg lehet beszélni, hogy ki mit tenne a kormány helyében - ráadásul veszély nélkül, hiszen sosem derülne ki, hogy miért volt téves az elgondolás...

A tisztánlátás szerintem csak annyira jó, hogy esetleg aki még szükségét látja szavazni, tudja adott esetben kire adja a voksát.

A szerény véleményem az az, hogy a kisember egyetlen járható útja az, hogy többféle fűtési és főzési módra rendelkezik be lassacskán.
Nem tudok jobbat - és ezidáig jobb ötlettel sem találkoztam.
JOULi 2009.01.08. 19:31
Ma már "hangot" adtam azon sejtésemnek, hogy ez az egész balhé az erőfitogtatáson túl a gáz irreális áremelésének előkészülete is lehet.

"Putyin a gáz piaci árát ezer köbméterenként 470 dollárban jelölte meg, a tranzitdíjat ezer köbméter/száz kilométerenként 3-4 dollárban."

Ukrajnának, akikkel 2006-ban leszerződtek, hogy 2010-ig fokozatosan vezetik be feléjük a világpiaci árat. Most olyan 400$ körül van? Látszik, a megállapodás sem számít!
És ha még hozzá veszem a politikai vetületet is,

http://index.hu/gazdasag/magyar/gzvlsg090107/

nincs mire várni, akármikor nyitják meg újból a gázcsapot, nekünk minden erőnkkel a függőség mielőbbi feloldására kell törekedni. Nem két pillanatig fog tartani.
oncogito 2009.01.08. 20:29
"...nekünk minden erőnkkel a függőség mielőbbi feloldására kell törekedni."

... és ezt hogy képzeled pénz nélkül?
Minden a pénzről szól a gazdaságban. És egy szegény, kis ország függ az elektromos áram szolgáltatótól, a gáz szolgáltatótól, az olaj szolgáltatótól - minden nyersanyag, minden élelmiszer és minden egyébtől, amiben importra kényszerül.
Hogy lehet függetlenné válni szerinted?
Úgy gondolod, a nyugati államok önzetlenebbek?
1 | 2 | 3 | 4


 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció