Egészség
Pszichológia - Agybaj Szorongások, függőségek, depresszió

"Idegbeteg" várók

Bogyóka

Valahol a belvárosban, egy kórház laboratóriuma előtt a várórészen, ma reggel ... Nyitás fél 8-kor. Sok-sok páciens vár, ki tudja mióta ... 
Tudván, hogy fél 8 előtt úgysem nyitják ki az ominózus kisablakokat, fél 8 előtt 5 perccel érkezem.
Kifújom magam, és várakozom.

Számomra furcsa volt, hogy éppen 7.30-kor megjelent 3 kórházi dolgozó, bementek a kis helyiségbe, és a 3 ablak kinyitott. 
Nagyon pontosak voltak. 

Sokan voltak, de mivel 3 ablaknál lehetett "ügyintézni", hát körbenéztem, hova is álljak. NEM elsőként, mert tudtam, mert hogy itt ölnek is ezért, ha épp valaki elé kerülnék. És nem is tenném.
Terepszemlém után úgy döntöttem, hogy a 3. ablaknál nincs túl nagy tolongás, csupán 2 ember. Várok, hátha még jönni akar ide. Senki? Oké, beállok ide. 

Míg sorban állok, nézelődöm szerte szét ... szerencsére gyorsan haladunk, semmi ok az aggodalomra. 
Mikor az előttem lévők végeztek, hirtelen egy idős bácsi tette ki az indexet és előttem elvégezte a dolgát. Na jó mondom, oké, ő biztosan már vár egy ideje, én még csak 6 perce vagyok itt kb. 
Míg a bácsika kiselőadást tart az ablaknál a bajairól, addig egy másik ablaknál álló sorban 2 emberkére lettem figyelmes, akik rám néztek. 
A nő elég mérgesen nézett, de nem tudtam miért ... Majd a következő pillanatban hallottam a szót "sorban állni" ... és erősen rám néztek. 
Talán valami rosszat csináltam?

Én következtem soron. Minden túlzás nélkül állítom, 1 perc alatt elintéztem a dolgom. Már épp a bizonylatot veszem ám, mikor mögöttem azt látom, hogy egy feldúlt hölgy erőteljes mozdulattal BEÁLL az amúgy mögöttem következett hölgy elé. 
Furcsán néztem, de gondoltam én minek szóljak, nem elém állt. 
És amilyen agresszívan beállt, olyan morcosan kiosztotta a hölgyet, aki utánam jött volna: 
"Én 7 óra óta itt állok, mégis mit képzel? Álljon sorba!"
Na ... azt hittem ott áll el a lélegzetem. 
Könyörgöm ember! 3 sor van/volt, ahol lehetőség van sorban állni, kb 3-4 ember / ablak. És a hölgy mögöttem sorban állt.

Én ezt nem is értem, komolyan! 
Ez nem egy orvosi váróterem, ahol érkezési sorrend van. Szerintem. 
Hát ha valaki megérkezik és hamarabb sorra kerül, mint aki fél órája vár, mégis miért tehetne róla? 
Bocs, rossz sort választottál, akárcsak gyógyszertárban vagy bárhol máshol, AHOL TÖBB SOR VAN ÉS VÁRNOD KELL!

Utólag elgondolkoztam, és leesett a 20 fillér. Valószínűleg azért nézett rám az az ominózus pár olyan nagyon rondán, mert hamarabb sorra kerültem, mint ők, akik feltehetőleg régebb óta vártak már.

Nem tudom mit mondhatnék. 
Bár csak közvetve voltam érintett - úgy érzem - de felháborító. Most mondjam azt, hogy hülye a magyar ember és semmi együttműködés és együttérzés nincs bennünk bizonyos esetekben? Tisztelet a kivételnek!!!!!! Nem, nem mondom ezt.

Akárhogy is nézem, akárhogy is próbálom megközelíteni, végeredményben úgy hiszem, soha nem volt még pozitív "élményem" a magyar egészségüggyel kapcsolatban ... SAJNOS!!!

 

4.00 
/ 7 szavazat - [39 hozzászólás]


1 | 2 | 3
ralf 2008.11.05. 09:09
Persze magyar találmány már az is, hogy három ablakhoz három sor áll. A logika ugyanis azt követelné (már az enyém legalábbis), hogy legyen egy sor és amelyik ablaknál üresedés van, oda megy a sorban következő. Mindenütt, ahol nem "önszerveződés" van, azaz pl. bankokban, postán, ahol sorszámot kell tépni, akinek a sorszáma következik, ahhoz az ablakhoz megy, amelyik éppen szabad.

A magyar egészségüggyel sok baj van, de ez most nem az ő saruk. Az ablakok ugyanis időben kinyíltak, az ablakok mögött az ügyintézők végezték a dolgukat, nem?
Bogyóka 2008.11.05. 09:23
Igen, sorszámnál nincs ilyen baj. De itt nyilván több lenne a gond (és költség) ezzel, mert percenként megy a váltás.
És igen, az ablakoknál rendesen folyt a munka, gond nélkül. Nem velük volt most a baj.
ralf 2008.11.05. 10:12
Nem sorszám kell. Annyi, hogy a nem ablakhoz vár a sor, hanem valamilyen szolgáltatáshoz. Ha pl. három ablaknál lehet regisztrálni, akkor nem három sor áll, hanem csak egy és amelyik ablaktól elment a kuncsaft, odamegy a következő a sorból. Ez civilizáció kérdése, nem papírfecniké, ráadásul az ügyintézők között a teher is arányosabban oszlik meg.
kazohin 2008.11.05. 10:35
Igen. Pont ezt akartam mondani. Egyetlen sor kell ilyen esetben, de azt meg kellene szervezni.

Meséljem el, hogy Japánban még a buszmegállónál is sorban állnak az emberek? Szépen fel van festve egy kanyargó vonal, és aki érkezik, az beáll a szépen felfestett csíkra, a következő helyre.

Megértelek Bogyóka én is találkoztam ilyennel, és ugyanúgy nem tudtam, hogy most hova álljak. Sőtt szenvedő alanya is voltam éppen elégszer, mikor beálltam egy sorba, de előttem épp bonyolult művelet kezdődött, és magamban őrjöngve néztem, hogy a többi sor háromszor körbement, mire én a sajátomban sorra kerültem. De ha átálltam, akkor tuti ott is pont az előttem levőnek volt valamilyen fél órát tartó reklamációja. Volt már olyan, hogy háromnegyed órát töltöttem így el a postán egyetlen levél feladására várva. :)

De sajnos mindkettőhöz intelligencia kell. Ahhoz is, hogy megszervezzék, és ahhoz is hogy megvalósuljon.

Ausztriában láttam, mikor egy közértben sorban álltam, hogy kinyitott még egy pénztár. Nálunk mi van ilyenkor? Megindul a roham, és a leghátul állók hatalmas elégedettséggel startolnak az új pénztárhoz. Ott mi volt? Mindenki hátrébb húzódott, és újrarendeződött a sor, és aki a harmadik volt a nyitott pénztárnál az lett az első az újnál, és aki a végén állt, az továbbra is a végén maradt, csak kevesebben álltak előtte.
Bogyóka 2008.11.05. 10:38
Kazohin, szerintem nálunk sosem lesz ilyen fegyelem.
Az Japán, amaz meg Ausztria.
Emez meg - sajnos - Magyarország.
ralf 2008.11.05. 11:03
De hogy milyen, az a mi ügyünk is. Én például, mikor elromlott az egyik pénztár, ahol majdnem sorra kerültem és át kellett állni egy másikhoz, nem dühöngtem azon, hogy a hátrább állók elém kerültek, de a korábban előttem álló úrnak jeleztem, hogy elém beállhat. Szerintem ennyit tehetünk.
kazohin 2008.11.05. 11:20
Igen :) A jövő itt kezdődik :)
Bogyóka 2008.11.05. 11:38
Akkor mi még a múltban vagyunk :) :( ..... vagy mi.
kazohin 2008.11.05. 14:00
Mármint, amit Ralf tett, Bogyóka!
Bogyóka 2008.11.05. 14:31
Tudom.
De akkor és ott hirtelen másként értelmeztem.
Sorry ... :))
ralf 2008.11.05. 18:30
Nem virítani akartam, csak azt kifejezni, hogy nekünk magunknak kell kicsiben megtenni mindent azért, amit helyesnek tartunk. Mástól várni értelmetlen és reménytelen.
JOULi 2008.11.05. 18:50
Nem igazán értettem, milyen okból, milyen sorban álltál Bogyóka.
Én már kikupálódtam az utóbbi hetekben az eü sorban állások terén. Már említettem egy kommentben, hogy mostanában sokszor megfordulok ott. Ha megengeditek, egy-két kéretlen jó tanács:
1., Ha beutalót kapsz, keresd a neten a szakrendelő elérhetőségét. Csak egyéb lehetőség híján kérj időpontot személyesen.
2., Az e-mail sokkal gyorsabb, biztonságosabb, mint a telefon.
3., Ha van időpontod, lehet, hogy akkor is sorba kell állni sorszámért, ezt kérdezd meg a bejáratnál, mielőtt a szakrendelő ajtajába állsz.
4., Állj mindaddig az ajtóban, amíg valaki el nem veszi a kezedből a beutalót.
5., Idős hozzátartozódat mindig kísérd el, és maradj mellette.Ha nem maradsz, sose jut be az orvoshoz.
Persze minderre semmi szükség, ha van ismerősöd, rokonod az egészségügyben. Ha nincs, inkább előre nyugtatózd be magad, de semmiképp ne gyere el dologvégezetlenül, mert nulláról indul újra az időszámlálód! Próbálj jó képet vágni hozzá, hogy a neked kiírt időpont már rég elmúlt, de még mindig nem téged szólítanak.
Most ennyi jutott eszembe.
ralf 2008.11.05. 18:54
Bogyóka! Most értettelek meg! A sorbaállás történettel nem neked akartam példát mutatni vagy téged kioktatni, hanem azt, amit fentebb leírtam. Csak addigra már a fegyelemről volt szó, ki emlékezett (bocs) az eredeti cikkre!
Bogyóka 2008.11.05. 19:10
Asszem fonalat vesztettem :DDDD
Jouli, nem értem mit nem értesz a történetben. Leírtam pontosan hol voltam, mit csináltam, milyen sorban álltam.
Na sebaj, azért köszi a tippeket.
Ralf, nem éreztem úgy hogy kioktatnál.
JOULi 2008.11.05. 19:54
Nincs gond, nyilván bennem van a hiba, de mint "gyakorló", nehezen tudom összerakni, milyen laborváró az, ahol elég 5 perccel a nyitás előtt odaérni, és még aznap szabadul az ember. Persze ez túlzás, de a cukrosok csak kajával felszerelkezve induljanak el. Ha az ablakok előtt lehet sort állni, akkor eleve adott az érkezési sorrend, legfeljebb gyakorlott szemmel pillanat alatt felméred, melyik a legrövidebb, és rástartolsz. Ha meg egy előtérből juthatsz az ablakokhoz, akkor az erősebb, gyorsabb kerül előre, mint a menyasszonyi ruhák végkiárusításán üzletnyitáskor. Akkor nincs érkezési sorrend.Ez az én belvárosi tapasztalatom, igaz, járóbeteg rendelő.
1 | 2 | 3


 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció