Politika
Közélet Korrupció, emberi jogok, esélyegyenlőség

Nem Robin Hood! Rodolfó!

JOULi

 

Csak törvénymódosítás szükséges ahhoz, hogy az extraprofitból még több extraprofit legyen.

 

 

A kormányfő szerint "oda kell fordulni a különböző energiacégekhez", és tőlük kell hozzájárulást kérni. Mint mondta, a Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók.

 

 

1., Az alanyi jogú gázártámogatás megszüntetésekor a kormány jelezte, lépésenként meg kívánja szüntetni a fűtéstámogatást. Jövő évre erre a célra jóval kevesebbet terveztek, mint idén. Ez az új adó ezt a kiesést hivatott pótolni.

 

2.,A magyar viszonyok ismeretében, és mivel az energia-termelő erőművek javarészt külföldi tulajdonban vannak, nagyon hamar áthárítják ezt a bevételkiesést is a fogyasztóra. A kormány mossa kezeit, adja a tavalyi támogatást a „rászorulóknak”, a szolgáltató meg árat emel, akármiért.(Éljen a liberalizált gáz – és árampiac.)

 

Ha a különböző energiacégek fizetik az új adót, miért nem a különböző fűtésmódokat támogatják belőle? Mi ez a diszkrimináció? A mai jövedelmek mellett a lakosság nagy részének minden fűtési forma drága.

Hogy a Főtáv szolgáltatása (és nem általában a távfűtés) elképesztően drága, úgy látszik, végre észre vétetett. Nem arról van szó, hogy ha csökkentik a kompenzációt, akkor a fővárosi panellakásokban élők már tömegesen nem tudják fizetni a Főtáv számláit?

Az országos médiában szinte csak a Főtáv Zrt létezik, mint távhő szolgáltató. Pedig tudjuk, szinte minden városban működik távhőszolgáltatás, általában a helyi önkormányzat a tulajdonos.

 

Míg tavaly egy 52 négyzetméteres lakás fűtéséért a baranyai megyeszékhelyen 141 ezer forintot kellett fizetni, addig Szegeden 135, Miskolcon 132, Kecskeméten 125, Székesfehérváron 120, Győrben pedig 111 ezret. (Főtáv 195 ezer)

 

2008. szeptember 12.

 

Pécsett évente mintegy 120 ezer forintba kerül egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás távhődíja.

 

hét százalékkal drágul október elsején a távfűtés Miskolcon

Nem emelkedik ősszel Oroszlányban a távfűtés díja Az oroszlányiak egyébként - az ország többi települését is figyelembe véve - azok közé tartoznak, akik a legkevesebbet fizetik a távfűtésért. Ennél kevesebbet csak egy-két helyen kell téríteni, míg Balatonfüreden és Körmenden közel kétszeres a tarifa.

a megyei jogú városok közül Győrben a legolcsóbb a távhő.

Mosonmagyaróvár - Akár már a jövő évben csökkenhet a távhőszolgáltatás alapdíja

stb., stb.

Nyilvánvaló, a távhődíjak országosan nagyon különböznek. Ha ez csak az alapdíjak közti eltérésből adódna, akkor megérteném az országosan azonos összegű kompenzációt. De a hődíjak is jelentősen eltérhetnek, az állami hozzájárulás ezt azonban nem veszi figyelembe. Viszont figyelembe veszik, hogy gáz-, vagy távfűtéses-e a lakás. A gázzal fűtők kb. 30 %-kal kevesebb támogatást kapnak GJ-ént, mint a távfűtés kompenzáltjai. Mégis, makacsul, saját maguknak is ellentmondva, egybehangzóan azt állítja a szolgáltató, és a politikus, hogy mindössze 17 % a két fűtési mód közötti árkülönbözet.(Persze a Fővárosban.) Ha ezt az állami támogatással szinte kiegyenlítették a „rászorulók” között, (a többi meg nem számít), miért az új adó? Hisz ami a valóság, az még mindig tabu! A két fűtési mód között 100 ezer Ft a különbség, annyi, mint a bécsi, és a budapesti távfűtés között. És milyen érdekes, a sajtó ezt a százezer forintot egyformán 15 % körüli különbözetnek nevezi mind a gáz-és távfűtés viszonylatában, mind Bécs-Budapest között. Pedig ez azt jelenti, hogy több, mint 60 %-kal drágább a távfűtés a fővárosban, és ez a különbség tovább fog nőni. De az ellenzék és a kormányoldal (egységfrontot alkotva) valamiért nem vesz tudomást arról, hogy az alapdíj a távhődíj szerves része, és ez az alapdíj több, mint tízszerese a gázszolgáltatás alapdíjának, pedig a gáz- és hődíj között is 17 % a különbség. Míg a gáz világpiaci árának emelkedésére hivatkoznak, addig a kapcsolt energiatermelésből származó hulladékhő jóval nagyobb mértékben drágul, mint a gáz. És hogy miért van ez így? Erre magyarázatot ad a következő cikk., és igazolja, amit lassan egy éve hajtogatok, de nem érti meg senki:

http://tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=0&submenu=onearticle&news_id=383694&red=latest

Csak egy kis figyelemfelkeltő:

.a távfűtéses lakásban élők a magyar villamosenergia-előállítás elsőszámú áldozatai és balekjei

a távfűtéses lakások tulajdonosai havonta kemény összegekkel járulnak hozzá egy nemzetgazdaságilag fontos dolog, az áramtermelés költségeihez. Ha ez így van, akkor a távfűtés díjában, megfizetnek valami olyasmiért is, ami nem egészen az, mint aminek látszik. Az - áramtermelő - erőművek fenntartása (nem véletlen, hogy egyre kevésbé hívják őket HŐerőműveknek) nemzetgazdasági értelemben fontos dolog, de talán nem a távfűtéses lakásban élőknek kellene ezeket finanszírozniuk.

Ez az a momentum, amiről nem szokás beszélni, s tán nem véletlenül olyan nagy róla a hallgatás, hogy 10 emberből 9.9 nem is tud róla. Vajon, miért kell erről hallgatni? Azért, mert mai "forint alapú érdekvilágunkban" tartani kell attól, hogy a távfűtéses lakásokban élők, ha ezt megtudják, még a végén "beintenek" (pl. számon kérik ezt az inkorrekt eljárást döntéshozóikon).

Tehát számunkra éppen azért drága a távfűtés, amiért olcsóbbnak kellene lennie. Mert a Főtáv eladta a hőerőműveket, azokat a jelenlegi francia tulajdonos átalakította áramtermelővé, és mi, panelprolik, panel-balekok fizetjük meg ennek költségét. És sosem lesz vége! A BERt nyugodtan adhatja olcsóbban az áramot a versenytársaknál, hiszen majd rajtunk behozza a különbözetet. Tavaly ilyenkor az MVM elutasította az áram árának emelését, mi már januártól 25 %-kal magasabb hődíjat fizettünk.

Az új adó, amivel kipótolják a „rászorulók” támogatását, csak illúzió, szemfényvesztés. Robin Hood elvett a gazdagoktól, és odaadta a szegényeknek. A magyar politikai elit (mert benne vannak mind, pártállástól függetlenül) elvesz a szegényektől, (mert elérhetők, csapdába zártak), és odaadja a gazdagoknak. Érdekes, a FIDESZ sem akar a Főtáv díjképzési gyakorlatán változtatni, nekik sem szúr szemet a nyilvánvaló aránytalanság. Csak az áfa csökkentését tudja hajtogatni, ami nem a szolgáltató, hanem az államháztartás bevételét csökkenti.

Az új adó egy keveset (8 % ?) lecsippent ebből a sarcból, meglengeti a legszegényebbek előtt, és visszaadja a gazdagoknak. Bűvészmutatvány, barba trükk.

Ha megszavazzák,

ne tessék a szegények jótevője szerepében tetszelegni, nevezzék Rodolfó adónak.

 

És tessék bejelenteni:

VIGYÁZAT, CSALOK !

 

4.20 
/ 5 szavazat - [0 hozzászólás]
 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció