Politika
Közélet Korrupció, emberi jogok, esélyegyenlőség

2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve, utolsó rész

Vértes László

A magyar társadalommal konzultálva volt és van (punktum)

Nem csak a baloldal, hanem a jobboldal egésze is felpanaszolja, hogy a kormány nem konzultál a magyar társadalommal. Én magam is többször leírtam, hogy a magyar IQ-t be kell vonni a reformok kidolgozásába. Jogos ez a kritika?

Nem jogos, a magam részéről ezennel vissza is vonom. A kormány 2010-ben felmérte a társadalom elvárásait, és befogadta a következő szempontokat. Mit akart a magyar nemzet? 1. jólétet; 2. pénzügyi egyensúlyt; 3. reformokat; 4. közbiztonságot. Ezt akarta és akarja azóta is a magyar nemzet. Nem gondolt azonban bele abba, hogy ezek a szempontok ütközhetnek a jogállamiság, a demokrácia és az átlátható kormányzás szempontjaival. Az ütközés szemmel láthatóan bekövetkezett, és végiggondolva a szempontok összességét, ennél nagyobb összhangot csak a reformok megtorpedózásával lehetne elérni. A reformok halaszthatatlanok, és a Fidesz-kormány történelmi feladata, hogy megtörténjenek.

A magyar nemzettel konzultációt kérni ezen a ponton ugyanannyira átgondolatlan ötlet, mint leállítani az ácsokat, amikor 14 bordaszerűen meredő tetőgerendára igyekeznek a lehető leggyorsabban feltenni a gerincszelement. Akinek ötlete volt, miért nem szólt eddig? Ha szólt, és nem hallgatták meg, miért nem írt, miért nem lármázott, miért nem tiltakozott látványosan? Elindult a munka, halad a tetőkészítés, ebben a szakaszban nem lehet sem lassítani, sem beleszólni. Majd ha összeáll a nagy szerkezet, akkor vitázhatunk a részletekről -- feltéve, hogy a konzultációt igénylők konkrét javaslattal is rendelkeznek. Ha igen, szíveskedjenek addig papírra vetni, megosztani ezeket honfitársaikkal. Egyből kiderül, hogy a nagy morgás mögött van-e alternatív elképzelés, van-e válasz a "rendben, hogy így ne, de akkor hogyan?" kérdésre.

2002 óta foglalkozom aktívan a magyar közügyekkel, 2009-ben indítottam el ezt a blogot. Az eltelt évek meggyőztek róla, hogy a magyar társadalom többsége nem látja át az alapvető összefüggéseket, nem győzhető meg észérvekkel, nem képes részletes konstruktív kritikát megfogalmazni. A magyar társadalom nem hajlandó tudomást venni a szabadsággal járó felelősségről. Egyszerre igényli a káposztás kecskét és a láncos toronyórát, de egyikért sem mozdítaná a kisujját. Márpedig a politika a lehetséges művészete, és nem holmi Tízmilliószor három kívánság show.

Ha a magyar IQ be akar vonódni a reformokba, akkor valahol, valamilyen formában meg kell nyilvánulnia. Ennek nyomát sem látom, pedig rajta tartom a szemem a közéleti fórumokon. Úgy érzed, kellő reform IQ-val rendelkezel, és szeretnéd, ha meghallgatnának? Tedd fel akár ide, akár más közéleti oldalra a gondolataidat, aztán értesíts.

Tegnap az Élőlánc Kossuth téri tüntetésén jártam. Mintegy ezerötszázan gyűltünk össze, nemzetben gondolkodó mérsékeltek, hogy minden hisztéria/rendbontás nélkül leszögezzük hazánk jogát a demokratikus önrendelkezésre. Mivel ésszerű beszédeken kívül semmi sem történt, a média minimális figyelmet szentelt az eseménynek. Ezzel egyidőben, másik helyszínen a Jobbik EU-zászlót égetett, és kommandósruhában masírozott a főváros utcáin. A harsány megnyilvánulásoknak köszönhetően azonnal címlapra is került. Sajnos nehéz lesz ezek után megmagyaráznunk, hogy a magyar társadalom nem kizárólag befektetőknek nyalizó baloldali elit + értelmiségi holdudvarból, valamint zászlóégető idiótákból áll. Január 21-én a Hősök terén újabb tüntetés lesz, ott megmutathatjuk, hogy hazánkban a nemzeti érdekeket fontosnak tartó józan választók vannak többségben. Gyűljünk össze legalább egymillióan.

Legyünk büszkék rá, hogy a Fidesz-kormány addig is a nemzet érdekében dolgozik, amíg a nemzet összerakja magában, hogy mi az érdeke. Nem érdemeltünk meg egy ilyen jó kormányt, de ha már a sors kegyéből megadatott, ne hagyjuk ki a történelmi esélyt Magyarország felvirágoztatására.

1.00 
/ 1 szavazat - [82 hozzászólás]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
Vértes László 2012.01.30. 09:46
ralf: "ha cikksorozatot ír valaki, érdemes lenne egy rövidebb összekötő cím mellett alcímet is megadni"

Walakiként megjegyzem, hogy a sorozat darabjai egy félkövér alcímmel kezdődnek, e javaslat máris teljesült. Hátha az én kívánságom is teljesül, hogy a kommentekre adott válaszról legyen értesítő e-mail, be is küldök egy ilyen javaslatot az info@wita.hu címre.
ralf 2012.01.30. 10:24
Nem az alcím a lényeg, hanem az, hogy a jobboldali listákban megjelenjen. Ehhez az kell, hogy az "értelmező címet a főcím mellé írd.
Mivel metakommunikációra nincs lehetőség, csak a tisztázás végett: ez javaslat volt, nem kritika.

Egy időben - rövid ideig - volt ilyen email értesítés, talán nem is minden kommentnél, de napi összefoglaló. Addig is, ha Firefoxot használsz, van egy "Update Scanner" nevű kiegészítő, amibe ha beállítasz egy oldalt, hangjelzést ad (illetve vastag betűssé válik az oldal elnevezése), ha egy bizonyos ici-pici mértéknél jobban módosult a figyelt oldal. Itt egy új hozzászólás megjelenése elég hozzá.
ralf 2012.01.30. 10:25
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/update-scanner/
Vértes László 2012.01.30. 10:29
ralf: Köszönöm, de ennél többre lenne szükségem ahhoz, hogy tudjam, mikor szólít valaki engem. Ekkor van értelme visszaolvasnom az előzményeket is, nagyon praktikus lenne.
ralf 2012.01.30. 10:35
Értem. Én ezt használom, mert minden változásba belenézek, hiszen nem csak az lehetséges, hogy valaki nekem reagál, hanem az is, amikor olyat ír, amire én reagálnék.
Vértes László 2012.01.30. 10:40
ralf: Megértem a szempontodat.
oncogito 2012.08.01. 09:14
„Az összefogás nem szándék kérdése, hanem erő kérdése. Lehet, hogy vannak országok, ahol ez nem így működik, például a skandinávoknál, de egy ilyen félázsiai népség, mint mi, akkor tud összefogni, ha erő van. Ez nem zárja ki a konzultációt, a vitát és a demokráciát, de kell egy központi összefogás, ami az ország történelmi tapasztalataiból is levonható.”

...az erő vele van:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s480x480/319494_504369586245480_1033635339_n.jpg
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6


 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció