Politika
Közélet Korrupció, emberi jogok, esélyegyenlőség

2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve, utolsó rész

Vértes László

A magyar társadalommal konzultálva volt és van (punktum)

Nem csak a baloldal, hanem a jobboldal egésze is felpanaszolja, hogy a kormány nem konzultál a magyar társadalommal. Én magam is többször leírtam, hogy a magyar IQ-t be kell vonni a reformok kidolgozásába. Jogos ez a kritika?

Nem jogos, a magam részéről ezennel vissza is vonom. A kormány 2010-ben felmérte a társadalom elvárásait, és befogadta a következő szempontokat. Mit akart a magyar nemzet? 1. jólétet; 2. pénzügyi egyensúlyt; 3. reformokat; 4. közbiztonságot. Ezt akarta és akarja azóta is a magyar nemzet. Nem gondolt azonban bele abba, hogy ezek a szempontok ütközhetnek a jogállamiság, a demokrácia és az átlátható kormányzás szempontjaival. Az ütközés szemmel láthatóan bekövetkezett, és végiggondolva a szempontok összességét, ennél nagyobb összhangot csak a reformok megtorpedózásával lehetne elérni. A reformok halaszthatatlanok, és a Fidesz-kormány történelmi feladata, hogy megtörténjenek.

A magyar nemzettel konzultációt kérni ezen a ponton ugyanannyira átgondolatlan ötlet, mint leállítani az ácsokat, amikor 14 bordaszerűen meredő tetőgerendára igyekeznek a lehető leggyorsabban feltenni a gerincszelement. Akinek ötlete volt, miért nem szólt eddig? Ha szólt, és nem hallgatták meg, miért nem írt, miért nem lármázott, miért nem tiltakozott látványosan? Elindult a munka, halad a tetőkészítés, ebben a szakaszban nem lehet sem lassítani, sem beleszólni. Majd ha összeáll a nagy szerkezet, akkor vitázhatunk a részletekről -- feltéve, hogy a konzultációt igénylők konkrét javaslattal is rendelkeznek. Ha igen, szíveskedjenek addig papírra vetni, megosztani ezeket honfitársaikkal. Egyből kiderül, hogy a nagy morgás mögött van-e alternatív elképzelés, van-e válasz a "rendben, hogy így ne, de akkor hogyan?" kérdésre.

2002 óta foglalkozom aktívan a magyar közügyekkel, 2009-ben indítottam el ezt a blogot. Az eltelt évek meggyőztek róla, hogy a magyar társadalom többsége nem látja át az alapvető összefüggéseket, nem győzhető meg észérvekkel, nem képes részletes konstruktív kritikát megfogalmazni. A magyar társadalom nem hajlandó tudomást venni a szabadsággal járó felelősségről. Egyszerre igényli a káposztás kecskét és a láncos toronyórát, de egyikért sem mozdítaná a kisujját. Márpedig a politika a lehetséges művészete, és nem holmi Tízmilliószor három kívánság show.

Ha a magyar IQ be akar vonódni a reformokba, akkor valahol, valamilyen formában meg kell nyilvánulnia. Ennek nyomát sem látom, pedig rajta tartom a szemem a közéleti fórumokon. Úgy érzed, kellő reform IQ-val rendelkezel, és szeretnéd, ha meghallgatnának? Tedd fel akár ide, akár más közéleti oldalra a gondolataidat, aztán értesíts.

Tegnap az Élőlánc Kossuth téri tüntetésén jártam. Mintegy ezerötszázan gyűltünk össze, nemzetben gondolkodó mérsékeltek, hogy minden hisztéria/rendbontás nélkül leszögezzük hazánk jogát a demokratikus önrendelkezésre. Mivel ésszerű beszédeken kívül semmi sem történt, a média minimális figyelmet szentelt az eseménynek. Ezzel egyidőben, másik helyszínen a Jobbik EU-zászlót égetett, és kommandósruhában masírozott a főváros utcáin. A harsány megnyilvánulásoknak köszönhetően azonnal címlapra is került. Sajnos nehéz lesz ezek után megmagyaráznunk, hogy a magyar társadalom nem kizárólag befektetőknek nyalizó baloldali elit + értelmiségi holdudvarból, valamint zászlóégető idiótákból áll. Január 21-én a Hősök terén újabb tüntetés lesz, ott megmutathatjuk, hogy hazánkban a nemzeti érdekeket fontosnak tartó józan választók vannak többségben. Gyűljünk össze legalább egymillióan.

Legyünk büszkék rá, hogy a Fidesz-kormány addig is a nemzet érdekében dolgozik, amíg a nemzet összerakja magában, hogy mi az érdeke. Nem érdemeltünk meg egy ilyen jó kormányt, de ha már a sors kegyéből megadatott, ne hagyjuk ki a történelmi esélyt Magyarország felvirágoztatására.

1.00 
/ 1 szavazat - [82 hozzászólás]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
ZoonPolitikon 2012.01.15. 19:30
Vértes László: Íme a követhetőség érdekében a mai egy kommentem, a mai egy kérdésem, ige/nem kérdés, eldöntendő kérdés, ahogy tetszik:

Amikor a Fidesz kormány rádöbbent, hogy Mit a jólét, a pénzügyi egyensúly, a reform és a közbiztonság csak úgy valósítható meg, ha sérül a jogállamiság, a demokrácia és az átlátható kormányzás, akkor tudatosan döntött úgy, hogy ezeket föláldozza?
ZoonPolitikon 2012.01.15. 19:31
Korrigálva:

Vértes László: Íme a követhetőség érdekében a mai egy kommentem, a mai egy kérdésem, igen/nem kérdés, eldöntendő kérdés, ahogy tetszik:

Amikor a Fidesz kormány rádöbbent, hogy a jólét, a pénzügyi egyensúly, a reform és a közbiztonság csak úgy valósítható meg, ha sérül a jogállamiság, a demokrácia és az átlátható kormányzás, akkor tudatosan döntött úgy, hogy ezeket föláldozza?
ralf 2012.01.15. 20:01
"Nem csak a baloldal, hanem a jobboldal egésze is felpanaszolja, hogy a kormány nem konzultál a magyar társadalommal."

Gyönyörű. Ami még a kormány saját híveinek sem tűnik fel, az Lászlónak igen. Ez igen!

Egyébként nekem megfelel Európa áltagos jóléte, közbiztonsága és a reformok szintje. ERzeket bizonyítottan a demokratikus és jogállami keretek között is el lehet érni (nekik ugyanis sikerült). És kifejezetten haragszom érte (nemcsak apolitikában), amikor valaki úgy akar nekem jót, hogy nem kérdezi meg tőlem, vajon nekem az jó-e.

De, lászló, te is rühellenéd, ha a saját életedet más akarná irányítani, és nem tőled függne, mi történik veled? Miféle arrogancia közben ezt helyeselni másokkal szemben?
ralf 2012.01.15. 22:55
Helyes, ha egy kormány azon munkálkodik, hogy a nép jólétben, biztonságban, ésszerű gazdasági körülmények között éljen. Ha viszont erre a demokrácián és a jogállamon belül nincs eszköze, akkor - minden jószándéka ellenére - nem alkalmas koermányzásra. ha pedig bnem alkalmas rá, akkor lemondatni kell, nem megvédeni.
ralf 2012.01.15. 22:59
A nemzet témáról oncogito és én is írtam egy-egy cikket, talán összehasonlításként érdemes őket is elolvasni.
http://www.wita.hu/index.php?show=post&post=1049
http://www.wita.hu/index.php?show=post&post=1239
ZoonPolitikon 2012.01.16. 12:56
Vértes László: "Tegnap az Élőlánc Kossuth téri tüntetésén jártam. Mintegy ezerötszázan gyűltünk össze, nemzetben gondolkodó mérsékeltek, [...] Ezzel egyidőben, másik helyszínen a Jobbik EU-zászlót égetett, és kommandósruhában masírozott a főváros utcáin."

Martonyi János ( http://hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/1/15/Nocsak_ismet_fasisztaveszely_IWC44O ) „nemzeti összefogási minimumot” javasol annak érdekében, hogy a külföldről érkező „legszélsőségesebb megállapításokat cáfoljuk meg, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a konkrét vitáink megoldódjanak”. Ugyanis – vélekedik Martonyi – „azoknak a megalapozatlan, túlzó és fájdalmas megállapításoknak, amelyek például a nyugati sajtóban szerepelnek Magyarországgal kapcsolatban, egyetlen kedvezményezettje lehet, a magyar szélsőjobb”.

Laci, nem lehet, hogy jó kezdet lenne, ha az Élőlánc ellentüntetést szervezne a Jobbik zászlóégetős és országégetős bulijai alkalmával?
oncogito 2012.01.16. 12:58
Szerintem meg nemsokára össze fog tartozni a "nemzetben gondolkodó", meg a kommandósruhás...
ZoonPolitikon 2012.01.16. 13:06
Én is erre saccolok leginkább. De a nemzetnek, az országnak az lenne az érdeke, hogy ne így történjék.
oncogito 2012.01.16. 13:40
Csakhogy László és a hittársai számára más a nemzet fogalma.
A nemzet ők és az ő érdekeiket kell szolgálnia az egész országnak.
ralf 2012.01.16. 14:11
Nálunk a zsidózó szélsőjobb az ú.n. nemzeti tábor része, azaz az ő "mi" fogalmunkba beletartozik. László is többször igazolta, hogy ha nem is szereti őket, de közelebb érzi őket magához, mint a baloldalt vagy liberálisokat. Most miért lepődünk meg, hogy a nyugati országok Magyarországot fasisztoidnak látják.
Amíg ez így van, hiába beszélünk összefogásról. Egy jóérzésű konzervatív polgár sem foghat össze olyanokkal, akiken keresztül összeér a nácikkal.
oncogito 2012.01.16. 14:41
Nem vitatom, hogy vannak olyanok, akiknek semmi más nem fontos, mint a saját boldogulása. Azonban ha ezt tisztességgel teszi, ha becsületes munkát ad, akkor igaza van. A közösség minden tagjának ezt kellene tenni. Úgy boldogulni, hogy a közösségnek cserébe tisztességes munkát ad. Ezzel mindenki jól jár.

Az is tény, hogy a jelen helyzetből nem lehet kilábalni megszorítás nélkül. Még akkor sem, ha Orbán szerint ez a fogalom az ördögtől való. De az átlagember felfogja ezt. Csak azt vitatja, hogy amíg rá megszorítások vonatkoznak, addig a kormány tagjaira nem. Azt vitatja, hogy pazarló beruházások miért vannak, azt vitatja, hogy a befektetőket miért kell elzavarni, ha külföldi. Miért kell munkahelyeket megszüntetni ezért, vagy éppen megakadályozni, hogy létrejöjjenek.
A környéken, ahol lakom van a Garay üzletközpont. Remek kis hely lenne, de pang. Pang, mert a bérleti díjak akkorák, hogy minden kisárus menekül. Hogy ez miért jó? Én fel nem foghattam kis eszemmel, hogy ebből mi a haszon? Aztán felhomályosítottak, hogy az, hogy tulajdonosváltást akarnak és ezért hagyják tönkre menni, hogy csökkenjen az ára.
Ugye nem kell mondanom, hogy kiknek akarják így átjátszani...?
Miközben vállalkozók mennek így csődbe, a lakosságnak az ellátása a béka hátsója alatt. Persze, ez is a "nemzet" érdekét szolgálja, azét a "nemzetét", akik kiszorítanak mindenki mást ebben a kis hazában...

Még azt is elismerem, hogy a kisember velem az élen nem látja át a nagy dicső és nemes tervet. De azt tudom, hiszem, vallom, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Márpedig a jelen eszközökkel nagyon nem értek egyet.
Ez van.
ZoonPolitikon 2012.01.16. 15:32
oncogito: "De azt tudom, hiszem, vallom, hogy a cél nem szentesíti az eszközt."

Vegyük észre, hogy Vértes witatárs valamennyi cikkének alapvetése az az elv, hogy a cél igenis szentesíti az eszközt. Sérül az átláthatóság, sérül a demokrácia, sérül a jogállamiság (ezeket indirekt módon maga ismerte el), nem tud írni az "álamfő" (tény), de istenem, ettől még jó lesz "nekünk", meglássuk.

Ráadásul a sorozat minden egyes cikke szerint a célokra kell büszkének lennünk (a célokra a kommunizmus is méltán büszke lehetett), miközben ég a pofánk az eszközök miatt.

Az eredmény pedig megjósolható: vagy bekövetkezik a teljes bukás, és akkor megint a nulláról kell kezdeni, vagy kialakul egy latin-amerikai stílusú rezsim, büszkeségre okot adó gazdasági adatokkal, egy darab demokrata nélkül, néhány éves, évtizedes látszatsikerrel (nézzük meg a történelmi példákat).

Minthogy azonban mi nem Latin-Amerikában vagyunk fellelhetőek, valószínűleg realisztikusabb, hogy az első opció következik be.
ZoonPolitikon 2012.01.16. 16:02
ralf 2012.01.16. 16:05
"punktum"

Hogy ezt eddig nem vettem észre. Végre egy igazi, észérv, amely előtt valóban meg kell hajolni. Ezennel a cikkhez írt munkásságom egészét megtagadom, és kijelentem, hogy csak rosszakaróim vádolnak azzal, hogy én írtam őket.
oncogito 2012.01.16. 16:11
Zoon, nemhogy észrevettem, de jeleztem is többször is Lászlónak, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Ahogy a mondás tartja:
“Amit a cél elérésével kapunk közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.”

Egyébként még nincs ok a célra sem büszkének lenni, mert még semmi nem teljesült, még csak a "nagy álom" van jelen...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6


 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció