Mindennapok
Gyerekek, nevelés Hogyan legyünk jó szülők?

Hétköznapi életbölcsesség

Vértes László

A hidegben nyöszörögve indult az autóm, elmentem hát egy akkumulátorszerelő műhelybe. Az új akku beszerelése közben hallgattam a korombeli (45) szakember halk okfejtését.

Tudja, nehéz helyzetben vannak most a fiatalok, mert annyira látható a jólét, és akkorák a különbségek. Amikor én fiatal voltam, nem zavart, hogy nincsen iPhone 5-öm. Nem éltem luxusban, nem is vágytam luxusra, mert azt sem tudtam, hogy létezik. Most látom, mekkora különbségek lehetségesek, és ez fáj. Látom, milyen jó autóm lehetne, de nem lesz, mert ez nem azon múlik, mennyit dolgozom. Akármennyit dolgozom, akkor sem tudom megvenni vagy fenntartani.

Sajnálom a fiatalokat, mert nincs munkahelyük, és nem dolgozhatnak. Sokkal inkább a szülőkre szorulnak, mint én annak idején. A helyzetük még sok évig a szülők jövedelmétől függ. Ugyanakkor nagyon nehéz gyereket nevelni, mert szülőként nem tud az ember példát mutatni. Ha a maga becsületes példáját mutatja, az nem elég vonzó. Arra tanítsa a gyerekét, hogy kaparjon, lopjon, csaljon, mert abból lehet jól élni? A legtöbb szülő azért mégsem akar ilyen példát adni a gyerekének.

Egyetértettünk, és külön díjaztam, hogy a szaki a szivargyújtón keresztül, tartalék akkuról "megtáplálta" a kocsit, így a csere után nem vijjogott a riasztó, nem reteszelt a központi zár, nem kellett újraprogramozni a rádiót. Ismét rácsodálkoztam, mennyi józan ész, mekkora életbölcsesség van körülöttünk, és milyen jó lenne, ha mielőbb bekerülhetne a közbeszéd fősodrába.

0.00 
/ 0 szavazat - [6 hozzászólás]


oncogito 2011.10.25. 17:38
Igen, ez kell a mindenkori hatalomnak.
Csöndes, tisztességes, jól dolgozó polgár. Akinek a hátán fát lehet vágni, aki mindent kibír.
Azt hiszitek elég, ha helyeslitek? Azt hiszitek, nem arra kellene törekedni, hogy az ilyen ember anyagi gond nélkül éljen, hogy a törvények, az adók, a társadalom az ilyeneket becsülje kézzel foghatóan?
Nem a közbeszéd fő sodra a fontos - hanem hogy tanulj belőle!
Hogy nem megmondani kell az embereknek, hogy mit csináljanak/gondoljanak, hanem tanulni attól, akitől tanulni lehet.
Mert amíg te akarod megmondani, hogy valaki hogy gondolkodjon, addig az ilyen emberek elől veszed el a levegőt, mert láthatóan fogalmad sincs milyen mentalitás kell ehhez, mert láthatóan új neked a hozzáállása.
És még te akarod megmondani a tutit... :-/
ralf 2011.10.25. 19:27
Bocs, de ez egy nyálas ideológiai szöveg, az a bizonyos, amelyik egyenlőségjelet tesz a a szegénység és a tisztesség közé, amelyik azt próbálja bebeszélni, hogy ha meg akarsz élni, csalnod, lopnod kell. Ha ebben tényleg egyetértettél vele, akkor az eddigi írásaid nagyobbik részében nagyon megvezettél.
oncogito 2011.10.25. 19:46
ralf, nem egyenlőségjel van, de tényleg akinek nincs esélye, rossz indulása van, kitörhetne egy kis csalással, szélhámossággal.
Én is megtehettem volna, ha annak idején vállalom kisvállalkozók könyvelését.
Ugye nem osztod azt a véleményt, hogy aki nem vagyonos az annyit is ér...?
ralf 2011.10.25. 19:58
oncogito! Mi ebben nem, vagy legalábbis nem teljesen értünk egyet. Ha ezt a cikket te írod, legyintek, hogy, jó, hát ő így gondolja. László viszont ezekben a dolgokban az eddigi írásai alapján sokkal inkább velem, és sokkal kevésbé veled értett egyet. Te következetes vagy, ő meg az utóbbi időben eléggé meglep.

Egyébként persze, csalással sok minden könnyebb, de ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, nem kell feltétlenül csalnia. Erre utalok: "Arra tanítsa a gyerekét, hogy kaparjon, lopjon, csaljon, mert abból lehet jól élni?"
oncogito 2011.10.25. 20:19
ralf, én nem írtam olyant és nem is gondolom, hogy mindenki csaló, aki sikeres.
De az tény, hogy ma aki gyorsan meggazdagodik, annak azért lehet vaj a fején. És az is igaz, hogy nagyon sok, egyre több a csalás.
És az is tény, hogy hátrányos helyzetből igen nehéz előbbre jutni.
És aki nehéz helyzetből nem csalással akar kitörni és gyerekeit sem ilyesmire biztatja, azért az nem olyan általános.

Engem az irritál, hogy a "hatalom" az ilyen emberideált akarja, miközben a törvények, az adók elsősorban őket sújtja. És a valóságban, a gyakorlatban is senkinek nézik, aki nem sikeres.
Legfeljebb kampány idején nézik embernek.
oncogito 2011.10.25. 20:22
Még valami.
Az, hogy egy sikeres ember rácsodálkozik az ilyenre, mint valami csodabogárra, azt is jelentheti, hogy vannak egyének, akik nem is ismernek más lehetőséget a boldogulásra, mint az ügyeskedés...


 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció