Politika
Ha én döntenék! Hogyan oldanád meg a problémákat a világban / Magyarországon?

Hűségkártyával az adómorálért

Vértes László

 Az adóelkerülés nemzeti sport a magyaroknál -- írják a külföldi lapok. Értesülésük helytálló. Persze nem állunk egyedül az adótrükkjeinkkel, friss becslések szerint a görög jómódúak 200 milliárd eurónyi adót menekítettek svájci bankszámlákra. Ennyi pénzzel nagyjából megmenthetnék a hazájukat. A miénken is sokat segítene, ha javaslatom alapján fejlesztenénk az adófizetési hajlandóságot.

Az adófizetői kártyát törzskártyává kellene átalakítani, kék-ezüst-arany-platina fokozattal (a légitársaságok törzskártya-színeit követve). Évi 500eFt személyi jövedelemadó felett ezüst, 1mFt felett arany, 5mFt felett platina fokozatot lehetne elérni. A fokozatokkal egyre nagyobb ügyintézési előnyökhöz juthatna az adófizető, például az okmányirodában, útlevél kiállításakor, önkormányzati ügyintézéskor. A legnagyobb adófizetők részvételével TV és rádióvitákat lehetne tartani, meghallgatva a "legnagyobbak" véleményét, hiszen ők nyilvánvalóan értenek valamihez, ha ilyen sikeresek, és az erkölcsös adófizetői magatartást is fontosnak tartják.

Megelőzve az ellenvetéseket, a kék kártyás adófizetők nem sokadrendű állampolgárok: a T-Mobile-nál sem panaszkodik senki, hogy hívásforgalom híján nem kap aranykártyát. Az adókártyák fokozattal ellátása méltóságot, büszkeséget adhatna a felelősen viselkedő jómódúaknak, és jelentősen növelhetné az államháztartás bevételeit.

Tágabb családomban élt -- boldog békeidőben -- olyan ember, aki a legnagyobb budapesti adófizetőnek kijáró dicsfényben sütkérezhetett. Bérházai voltak, és rangot jelentett számára a kiemelt adófizetői státusz. Hogy mi lett a bérházakkal később, azt könnyen ki lehet találni. Sokkal nehezebb kitalálni, hogyan érték el egy sokat szidott, kirívóan igazságtalannak tartott társadalomban azt az adómorált, amit a maiban sehogy sem sikerül.

0.00 
/ 0 szavazat - [52 hozzászólás]


1 | 2 | 3 | 4
oncogito 2011.10.17. 14:08
Még valami.
Én nem csalok adót, tehát akkor sem lennék bajban, ha ötven évig sem évülne el a kötelezettség.
Kinek is van több oka akkor kárörömködni...?
Vértes László 2011.10.17. 14:23
oncogito: Káröröm alatt arra gondoltam, hogy öröm valami gondot találni egy nemszeretem kormány idején. Feltehetőleg minden évben törölték eddig is a vissza nem kért, és elévült adót, csak nem tudtál róla. Annyi minden van, amiről az átlagpolgár nem tud, hogy elképesztő.

A mai napig kerül elém olyan infó, amit sosem gondoltam volna, pedig igyekeztem képbe hozni magam. A baloldali elit sok szinten bebiztosította magát. Most elitváltás indult, ezért jön elő a sok érdekesség. Persze ha te nem örülsz minden rossz hírnek a Fideszről, akkor nincs is káröröm a részedről, és elnézést kérek azért, hogy elnézést kértem.
oncogito 2011.10.17. 14:26
Vajon miért is nem tudjuk, hogy mennyi elévülési idő van az adójóváírás visszakéréséhez?
Te tudod?

Abszurdum, hogy megint jobb és baloldal.
Én nem örülök semmiféle rossz hírnek. Az adójóváírás visszatérítésének elmismásolása nem mai keletű, tehát a baloldali kormányt éppúgy kritizálom.
Viszont te zsigerből védesz minden mostani intézkedést, tettet.
Miért?
A te morálod jobb és baloldal helyzetétől függ?
oncogito 2011.10.17. 14:27
Megint burkolt ítélet, csakhogy te is a magad igazát tudd valamilyen szinten igazolni önmagad előtt.

A másik cikknél bemásolt Hamlet idézet ide is passzol!
oncogito 2011.10.17. 21:26
Remek példa arra, hogy az állam rájátszik arra, hogy megsarcoljon. A gépkocsi adót ezen túl egy évben egyszer, előre kell kifizetni. Ha év közben eladják az autót, az állam használja azt a pénzt, ami nem jár neki.
Gratula! Gyémánt kártyát nekik!

http://fn.hir24.hu/vallalkozas/2011/10/17/brutalisan-no-a-cegautok-adoja/
ralf 2011.10.17. 21:50
László: "szimmetria egyébként nem is biztos, hogy nincs meg ebben a konkrét kérdésben. Az állam maximum 5 évre visszamenően kérhet tőled adót, tehát fordítva is van elévülés. "

De teljes biztos. Az állam nem "kéri" tőlem az adómat, hanem büntetőkamatot számít fel rá, ha akár csak egy nappal késve küldöm be. A visszatérítés pedig azért évül el, mert nekem kérnem kellett volna azt a pénzt, ami az enyém?

Ez nem szimmetria, viszont arcátlanság akkor is, ha ennek elismerése mennyei örömöt nyújt.
oncogito 2011.12.16. 19:53
1 | 2 | 3 | 4


 A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!     Regisztráció